Hoi, ik ben Francien, ervaringsdeskundig mindset coach voor mensen met MS

Het is mijn missie om jou te helpen, om Anders te leren Omgaan met je ziekte, waardoor je met meer Voldoening, Veerkracht en Vertrouwen in het leven komt te staan.

Door tijdens de coachgesprekken samen bewust te werken aan onder andere jouw mindset ga jij meer grip op je leven met MS ervaren.

Daarmee wil ik jou dat stukje hulp en (h)erkenning bieden dat ik zelf nog wel eens gemist heb.

Van onderwijzeres naar coach met MS

In het najaar van 2010 veranderde van de ene op de andere dag mijn leven voorgoed. 

Samen met mijn vader zat ik in de spreekkamer van de neuroloog. 

Mevrouw, wij vermoeden dat u MS heeft.  BAM!  Van de rest van het gesprek kreeg ik weinig meer mee. Terwijl mijn vader en de neuroloog verder praatten over allerlei onderzoeken, leken mijn hersenen hun woorden niet meer te verwerken. Ik herinner me gek genoeg wel ieder detail van de ruimte; de kleurige schilderijen en vele diploma’s aan de wand, een prachtig beeld in de vensterbank, de bedompte lucht van oud zweet die in de kamer hing. 

Ik was tot mijn eigen verbazing niet verdrietig of overstuur, niet boos noch opgelucht. De enige gedachte die mij nog bezighield was: “hoe vertellen we dit straks aan mijn moeder??” 

Nu, terugkijkend op die zwarte dag, blijken de slechtste scenario’s die ik destijds bedacht mij tot op heden bespaard gebleven. Ik heb gelukkig nog steeds relatief weinig lichamelijke klachten.

Toch is MS wel iedere dag van invloed op mijn dagelijks leven. Mijn energie is beperkter en dat dwingt me tot keuzes in bijvoorbeeld mijn dagindeling.
Door de diagnose ben ik in ieder geval zeker van een onzekere toekomst, want MS staat bekend als chronisch en progressief. Met die onzekerheid heb ik moeten leren leven.

Door mijn (onzichtbare) beperkingen moest ik na enkele jaren stug doorgaan, mijn baan in het voortgezet onderwijs opgeven. Stoppen met werken in loondienst voelde voor mij enerzijds als een verlichting, anderzijds was ik ook erg teleurgesteld in mezelf en mijn lichaam.

Maar het opende ook nieuwe deuren; zelfstandig werken als coach. Ik doe waar ík gelukkig van word en neem bij het maken van keuzes mijn gezondheid veel meer in acht!

Als zelfstandig coach heb ik mij eerst beziggehouden met rouw- en verliesbegeleiding.

Begin 2022 heb ik echter besloten om mij met mijn coaching volledig te richten op het begeleiden van mensen met de ziekte MS. Dit voelde als een best spannende keuze, want mijn begeleiding komt dan natuurlijk ook dicht bij mezelf. Maar tegelijk wist ik dat ik niemand anders vanuit eigen ervaring zo goed zou kunnen helpen als jou, mede MS-er!

En daarmee ontstond ook de eerste en enige coachpraktijk in NL die zich uitsluitend op het begeleiden van mensen met MS richt!

In de voorbije jaren vanaf mijn diagnose heb ik zelf uiteraard ook een hele reis afgelegd. Van het rouwen om de diagnose en het verlies van mijn gezondheid tot het maken van lastige keuzes in medicatie. Van ziekmeldingen en re-integratiepogingen tot afgekeurd worden en verlies van werk en collega’s. Lastige keuzes die ik moest maken voor mijn toekomst. Mijn kinderwens. Balans zoeken en houden in energie, in belastbaarheid. Milder voor mezelf leren zijn, grenzen leren stellen, durven communiceren over wat ik nodig heb. Mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde niet meer ‘ophangen’ aan wat ik doe, maar wie ik ben!

Uiteraard had en heb ook ik weinig tot geen invloed op mijn ziektebeloop. Maar ik ontdekte dat ik dat wel heb over mijn hoofd! Door mij te verdiepen in de werking van het brein en de kracht van je gedachten, ontdekte ik dat ik zelf invloed kan uitoefenen op hoe ik ergens over denk, wat mijn gevoelens daarbij zijn én hoe ik daar vervolgens mee omga. Ik kan daarom inmiddels ten diepste voelen dat ik altijd een eigen keuze heb (én telkens opnieuw kan kiezen) in hoe ik met een situatie omga!

Dat gun ik jou natuurlijk ook! Jou erbij helpen om je mooiste leven te kunnen lijden, ondanks of misschien wel dankzij je diagnose, dat is waar nu mijn passie ligt!

Hoe ik jou kan helpen:

Door samen tijdens onze coachgesprekken bewust te werken aan onder andere jouw mindset, ga jij meer grip op je leven met MS ervaren.
Als MS coach én ervaringsdeskundige begeleid ik je graag bij dit proces!

Coachtraject 'Anders Omgaan met MS'

In dit 1 op 1 coachtraject draait alles om je bewust worden van de kracht van je mindset – je gedachtes, je gevoelens en je gedrag – en hoe deze jouw kijk op jezelf, op anderen en op je leven met MS altijd beïnvloedt.

We ontdekken samen wat je allemaal op het gebied van mindset zélf kunt beïnvloeden in positieve zin. Als resultaat zul je je mentaal sterker, zelfbewuster en veerkrachtiger voelen. Je kunt én durft keuzes te maken op basis van wat goed is voor JOU!

Het is óók een reis naar beter voor jezelf zorgen, naar een sterker gevoel van eigen regie en van meer van jezelf kunnen houden zoals je NU bent. Je ervaart meer rust in jezelf en meer balans in je energie.

Kortom, je leert ‘anders omgaan’ met jouw MS!

Losse Coachgesprekken

Voor een relatief eenvoudig probleem of niet al te complexe vraag is het mogelijk om 1 of enkele losse coachsessies bij mij te boeken. Deze gesprekken kunnen online gevoerd worden of live plaatsvinden in mijn praktijk.

Ik voelde me gehoord

 “Ik heb de gesprekken als erg prettig ervaren en voelde me ook gehoord.

Francien nam echt de tijd voor me, en gaf ook praktische tips mee waar ik iets mee kon. Zoals spelen met woorden; het woord ‘maar’ vervangen door ‘en’ in een zin. En proberen op te schrijven voordat ik ga slapen waar ik dankbaar voor ben wat op die dag is gebeurd i.p.v. op te schrijven wat niet goed ging.”

Wendy